Mensen met MS onder de 60 moeten kunnen kiezen voor AstraZeneca

by Bram


Wij vinden het onbegrijpelijk dat mensen onder de zestig allemaal over één kam geschoren worden; voor veel mensen met MS die jonger zijn dan zestig is het nut van de vaccinatie vele malen groter dan het risico.

Geen AstraZeneca meer onder de zestig

Nederland geeft het AstraZeneca-vaccin niet meer aan mensen onder de zestig. De grondgedachte is dat het risico op ernstige bijwerkingen van de vaccinatie (hoewel minimaal) groter kan zijn dan de kans dat een gezonde jongere overlijdt aan de gevolgen van COVID-19.

Waarom hiervoor gekozen is leg ik uit in de onderstaande video.

Onterecht over één kam

De huidige beslissing om het AstraZeneca-vaccin niet meer te geven bij mensen onder de zestig is, zoals ik in bovenstaande video uitleg, gebaseerd op een zeer behouden risico-analyse.
Mensen met MS hebben door het gebruik van MS-medicijnen en/of een verminderde mobiliteit soms een hoger risico op een ernstiger verloop van COVID-191. Daarnaast is het goed mogelijk dat een COVID-19-infectie leidt tot een tijdelijke verergering van oude MS-symptomen en kan het zelfs nieuwe MS-symptomen veroorzaken2.

Het niet geven van het AstraZeneca-vaccin aan mensen onder de zestig heeft zoveel vaccinatie-aarzeling veroorzaakt bij mensen boven de zestig, dat er grote hoeveelheden AstraZeneca ongebruikt blijven3. Daarom vinden wij het onterecht dat de gezondheidsraad de overheid adviseert om iedereen onder de zestig het AstraZeneca-vaccin niet aan te bieden. Onderliggende medische aandoeningen zoals MS kunnen de risico-afweging dusdanig beïnvloeden dat het nut van de vaccinatie beduidend zwaarder weegt dan het risico4.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat mensen onder de zestig allemaal over één kam geschoren worden; voor veel mensen met MS die jonger zijn dan zestig is het nut van de vaccinatie vele malen groter dan het risico.

Mensen met MS zouden moeten kunnen kiezen

Wij pleiten ervoor dat MS-patiënten die jonger zijn dan zestig samen met hun arts moeten kunnen kiezen om zich op korte termijn te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin ‘Vaxzevria’.


  1. Outcomes and Risk Factors Associated With SARS-CoV-2 Infection in a North American Registry of Patients With Multiple Sclerosis
  2. Ik bespreek een artikel hierover in deze video.
  3. Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca
  4. NOS: Boze huisartsen bezorgen Gezondheidsraad een ‘motie van afkeuring’

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More