Ons advies na HSCT, laat je vaccineren

by Bram

Vaccineren tegen COVID-19 beschermt je niet alleen tegen het oplopen van een vervelende infectie met het coronavirus, tegelijkertijd ben je hierdoor ook beter beschermd tegen het ontwikkelen van nieuwe MS symptomen, mocht je onverhoopt een COVID-19-infectie oplopen. 

In Nederland vallen mensen die een HSCT-behandeling hebben ondergaan tot de medische hoog-risico groep 3 ‘Patiënten na orgaan- stamcel- of beenmergtransplantatie’ zoals gedefineerd door het RIVM. Dat betekent dat mensen die bekend zijn bij een Nederlandse hematoloog zullen worden opgeroepen voor vaccinatie met het Moderna vaccin (planning eind maart).

Let op: hiervoor moet je dus wel bekend zijn bij een Nederlandse hematoloog, zij leveren namelijk de lijst aan van patiënten die met prioriteit gevaccineerd kunnen worden. Ben je in het buitenland geweest voor een HSCT behandeling, benader dan een Nederlandse hematoloog (liefst voordat je gaat, maar ook als je al terug bent en je hebt dat nog niet gedaan). Dit kan via je huisarts.
Daar schreef Ellen Kramer eerder al over.

Laat je 3 maanden na HSCT vaccineren

Na de HSCT-behandeling heeft je immuunsysteem door de chemo zo’n klap opgelopen dat het voor ongeveer drie maanden na de behandeling niet in staat is om een goede afweerreactie teweeg te brengen na een vaccinatie. Daarom is het advies dit termijn te wachten met vaccineren. Het advies daarna is om je te laten vaccineren, zo snel mogelijk.

Twijfel en terughoudendheid

Er is veel terughoudendheid over de vaccinatie. Veel van de vragen/twijfels bespreek ik op deze webpagina.

Na HSCT hebben mensen met MS vaak de volgende vraag:

Kan een COVID-19-vaccin mijn MS weer heractiveren na vaccinatie?

Dat is een heel logische vraag. Hoewel er (logischerwijs) geen studies gedaan zijn met mensen met MS die na HSCT het vaccin hebben gekregen is hier wel iets over te zeggen met de kennis die we op dit moment wel hebben.

  1. Er is geen reden om te denken dat vaccinatie met een COVID-19-vaccin een MS-terugval zal uitlokken. Hier zijn veel studies naar gedaan met andere vaccinaties en hoewel er goed gezocht is, is een verband nooit aangetoond.
  2. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 450 miljoen prikken met het COVID-19 vaccin gegeven. Ook aan veel mensen met MS. Hoewel er wel meldingen zijn van terugvallen na het krijgen van het vaccin, zijn dit er niet meer dan dat je zou verwachten in een zelfde groep mensen met MS die het vaccin niet hebben gehad. Er is dus ook in de praktijk geen enkele reden om te denken dat MS-terugvallen veroorzaakt worden door een COVID-19-vaccin.
  3. De kans op ‘heractivatie’ van MS na HSCT lijkt kleiner dan de kans op een terugval (je gaat er immers van uit dat het immuunsysteem niet meer zo reageert als vroeger). Dus als er al geen verhoogde kans op een terugval is, kun je ervan uit gaan dat de kans op heractivatie door het vaccin verwaarloosbaar klein is (heel waarschijnlijk niet bestaat).
  4. Heel belangrijk om je te bedenken: het is aangetoond dat zelfs een milde COVID-19 infectie wèl een MS-terugval kan veroorzaken. De kans hierop lijkt reëel te zijn, uit deze studie die ik besprak in een recente YouTube video rapporteerden maar liefst 20% van de mensen met MS die een COVID-19 infectie opliepen de ontwikkeling van nieuwe symptomen die ze nog niet kenden.

De kans op heractivatie van MS na een COVID-19 infectie is relatief klein, maar is er wel degelijk. De kans op heractivatie van MS na een vaccinatie lijkt vrijwel nul.

Welk vaccin is geschikt?

Er zijn op dit moment een stel verschillende vaccins op de markt en de eerste effectiviteitsresultaten uit de fase 3 studies van de vaccin liepen uiteen. Daardoor is het idee ontstaan dat de mRNA-vaccins misschien beter zijn. Dit idee klopt niet, het wordt in dit Engelstalige filmpje van Vox duidelijk uitgelegd.

In mijn recente filmpje over het AstraZeneca vaccin leg ik uit waarom de twijfels over dit vaccin onterecht zijn.

Het beste vaccin, is het vaccin dat je wordt aangeboden. (ze zijn allemaal heel goed, hoe sneller je beschermd bent hoe beter).

Conclusie

  • De kans op vervelende complicaties van een COVID-19 infectie is veel groter dan de kans op een nare bijwerking van het vaccin.
  • De kans op heractivatie van MS na HSCT is veel groter bij een echte COVID-19 infectie dan na een vaccinatie.
  • Het vaccin beschermt je zowel tegen een vervelende COVID-19-infectie en ook tegen heractivatie van je MS na HSCT.
  • Alle vaccins zijn geschikt, het beste vaccin is dat dat je wordt aangeboden.

Ons advies, na een jaar onderzoek naar MS en COVID-19 is: laat je vaccineren, zeker na HSCT!

– Stichting MS in beeld

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More