Amerikaanse MS-vereniging over gebruik aHSCT

by Bram

Na grondig onderzoek concludeert de Amerikaanse MS-vereniging dat aHSCT* in sommige gevallen een nuttige behandeling kan zijn voor mensen met MS. 

Waar wij in Nederland de MS Vereniging Nederland (MSVN) hebben, heeft Amerika de National MS Society (NMSS). Net als dat de MSVN een Medische Adviescommissie heeft, heeft de NMSS een National Medical Advisory Committee

Naar aanleiding van een aantal recente wetenschappelijke publicaties over studieresultaten en aanbevelingen met betrekking tot aHSCT, heeft de NMSS aan haar medische adviescommissie gevraagd om te komen met een advies omtrent het gebruik van aHSCT in MS. Na uitvoerige analyse van de recente literatuur over deze behandeling heeft een groep neurologen samen met de National Medical Advisory Committee van de National Multiple Sclerosis Society een artikel met adviezen gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA Neurology.

De conclusie van het artikel is dat de NMSS op basis van de beschikbare literatuur overtuigd is dat aHSCT een mogelijk nuttige behandeling is voor mensen met RRMS die ondanks het gebruik van sterke medicatie ontstekingen blijven hebben in het centrale zenuwstelsel, of contra-indicaties hebben voor deze medicatie. Daarnaast maken ze de opmerking dat de beste kandidaten voor de behandeling mensen jonger dan 50 zijn met een ziekteduur van minder dan 10 jaar. Ook schrijven ze dat de procedure alleen uitgevoerd moet worden bij een centrum met gedegen ervaring en expertise. 

Verder geven ze aan dat onderzoek belangrijk blijft om de risico’s en effectiviteit tussen aHSCT en zeer werkzame MS-medicatie1 te vergelijken.

*autologe Hematopoietische StamcelTransplantatie (aHSCT), ook wel bekend als “stamceltherapie”, is een vaak zeer effectieve maar tot nog toe een controversiële behandelmethode voor multiple sclerose (MS).

Details over aHSCT vindt je o.a. op de volgende webpagina’s:


  1. high-efficacy DMTs; hieronder vallen Tysabri (natalizumab), Ocrevus (ocrelizumab) en Lemtrada (alemtuzumab)

You may also like

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More