MS en Corona – 17 maart

by Bram

Laatst bijgewerkt op: 14 15 17 maart 2020
Nog actueel op: 17 maart 2020

Kennis over het nieuwe coronavirus dat COVID-19 kan veroorzaken ontwikkelt zich in een rap tempo. Op dit moment is de kennis over het ziekteverloop van COVID-19 in MS patiënten nog heel beperkt. De informatie hieronder is gebaseerd op de kennis van dit moment, wij zullen deze voortdurend blijven evalueren en bijwerken naarmate de gebeurtenissen vorderen en de kennis van omtrent het virus verbetert.

De eerste regel van deze pagina is de datum waarop de informatie is bijgewerkt. De tweede wordt van een nieuwe datum voorzien na een check of de informatie op deze website in zijn huidige vorm op die datum nog actueel is.

Algemeen

Over het nieuwe coronavirus en de richtlijnen voor het voorkomen van infectie en het beperken van verspreiding kun je details lezen op de website van het RIVM. Belangrijk om te weten is dat mensen met MS beschouwd worden als behorend tot de groep ‘kwetsbare personen’. Voor risicogroepen geldt in de eerste plaats het voorkomen van besmet raken. Daarom adviseert het RIVM het vermijden van drukke omgevingen, sociale evenementen, en het openbaar vervoer, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Hieronder kan ook het bezoek aan het ziekenhuis vallen. Mensen die een afspraak in het ziekenhuis hebben kunnen bellen met de betreffende afdeling om te beoordelen of een bezoek aan het ziekenhuis echt noodzakelijk is. Zo niet, dan kan een afspraak wellicht verplaatst worden of omgezet worden in een telefonisch consult1.

Mensen met MS worden met klem verzocht om de richtlijnen van het RIVM nauwkeurig op te volgen.

COVID-19 advies voor mensen met MS (MS Centrum Amsterdam)

Op 16 maart heeft het VUMC een document gepubliceerd met vragen over het coronavirus en MS. Om het mensen gemakkelijker te maken om de informatie op deze webpagina te begrijpen, hebben wij het onderstaande diagram gemaakt.

De informatie in het diagram is identiek aan die op de website van het VUMC.

U kunt hier een PDF-bestand downloaden met het diagram.

In de nieuwsbrief van de Nederlandse MS Vereniging van 17 maart was bij het diagram te lezen: “Met het handige stroomschema … van MSinbeeld kun je bepalen of je een verkoudheid hebt of Corona.”
Helaas is het niet met een stroomdiagram mogelijk om te bepalen of je een verkoudheid hebt of het coronavirus. Dit schema geeft aan of je tot de risicogroep behoort en dus extra voorzichtig moet zijn en of je bij klachten direct contact op moet nemen met je neuroloog.

Stop in ieder geval niet op eigen initiatief met het nemen van een MS-medicijn. Zonder overleg stoppen kan leiden tot een opvlamming van de MS.
Ook is het meestal niet nodig om de medicatie helemaal te stoppen. In overleg met uw neuroloog kan besloten worden om bij een tekort aan lymfocyten te beslissen om tijdelijk de dosering van uw medicijn te verlagen, of een volgende gift van Ocrevus, Lemtrada of Mavenclad uit te stellen.

Ik ga binnenkort met een nieuwe behandeling beginnen, kan dat doorgaan?

Als je binnenkort met een nieuwe behandeling gaat beginnen, kan dat doorgaan als dat een behandeling is die de afweer tegen virusinfecties niet of nauwelijks onderdrukt en die geen invloed heeft op het aantal witte bloedcellen: glatirameeracetaat (Copaxone; glatirameeracetaat Mylan), interferon (Avonex, Betaferon, Plegridy, Rebif) en natalizumab (Tysabri).


HSCT

Heb je een HSCT-behandeling ondergaan, wees dan extra voorzichtig, blijf binnen, mijd drukke plaatsen en vraag je huisgenoten dat ook te doen. Ontvang thuis zo min mogelijk bezoek. Volg de richtlijnen van het RIVM nauwkeurig op. Het is moeilijk om aan te geven hoe lang deze maatregelen nodig zijn omdat bij iedereen het immuunsysteem in een eigen tempo herstelt. Door deskundigen wordt iemand na HSCT tot 1-2 jaar na transplantatie als extra kwetsbaar beschouwd, daarna hangt het extra risico, net zoals in bovenstaande diagrammen, af van het aantal witte bloedcellen (met name het aantal lymfocyten) in het bloed. Neem bij verhoging en klachten van verkoudheid direct contact op met je hematoloog die de nacontrole doet, met de huisarts of neuroloog of met je transplantatiecentrum.


Eerder nam ik een video op over COVID-19 en MS, bekijk hem door op het plaatje te drukken.

  1. https://www.mszorgnederland.nl/nieuws/ms-en-corona-wat-is-verstandig/

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More