MS en Corona – 14 maart

by Bram

Laatst bijgewerkt op: 14 maart 2020
Nog actueel op: 14 maart 2020

Kennis over het nieuwe coronavirus dat COVID-19 kan veroorzaken ontwikkelt zich in een rap tempo. Op dit moment is de kennis over het ziekteverloop van COVID-19 in MS patiënten nog heel beperkt. De informatie hieronder is gebaseerd op de kennis van dit moment, wij zullen deze voortdurend blijven evalueren en bijwerken naarmate de gebeurtenissen vorderen en de kennis van omtrent het virus verbetert.

De eerste regel van deze pagina is de datum waarop de informatie is bijgewerkt. De tweede wordt van een nieuwe datum voorzien na een check of de informatie op deze website in zijn huidige vorm op die datum nog actueel is.

Algemeen

Over het nieuwe coronavirus en de richtlijnen voor het voorkomen van infectie en het beperken van verspreiding kun je details lezen op de website van het RIVM. Belangrijk om te weten is dat mensen met MS beschouwd worden als behorend tot de groep ‘kwetsbare personen’. Voor risicogroepen geldt in de eerste plaats het voorkomen van besmet raken. Daarom adviseert het RIVM het vermijden van drukke omgevingen, sociale evenementen, en het openbaar vervoer, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Hieronder kan ook het bezoek aan het ziekenhuis vallen. Mensen die een afspraak in het ziekenhuis hebben kunnen bellen met de betreffende afdeling om te beoordelen of een bezoek aan het ziekenhuis echt noodzakelijk is. Zo niet, dan kan een afspraak wellicht verplaatst worden of omgezet worden in een telefonisch consult1.

Mensen met MS worden met klem verzocht om de richtlijnen van het RIVM nauwkeurig op te volgen.

MS-medicatie

Alle MS remmende medicatie (zogenoemde immuunmodulerende middelen), beïnvloeden het immuunsysteem op de een of andere manier. Sommige MS-medicijnen kunnen het immuunsysteem dusdanig beïnvloeden dat het de kans op infectie met het nieuwe coronavirus groter is en het ziekteverloop van COVID-19 ernstiger kan verlopen.

Op dit moment is er nog geen formeel advies vanuit de overheid of de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) omtrent het gebruik van MS-remmende medicatie.
De ‘Association of British Neurologists’, de ABN, heeft inmiddels wel duidelijke richtlijnen geformuleerd. Een PDF-document met deze richtlijnen is hier te downloaden.

Zodra de NVN met Nederlandse richtlijnen zal komen, zullen wij hier melding van maken.


Eerder nam ik een video op over COVID-19 en MS, bekijk hem door op het plaatje te drukken.

  1. https://www.mszorgnederland.nl/nieuws/ms-en-corona-wat-is-verstandig/

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More