KLAD: Veelgestelde vragen: COVID-19, vaccins & MS

by Bram

Over de vraag of de COVID-19 vaccins veilig zijn heb ik een webpagina en veel YouTube-filmpjes gemaakt. Ik heb heel erg lang gewerkt om al die informatie te verzamelen en te presenteren. Ik ben zelf wetenschapper en MS-patiënt en wist voor de pandemie begon heel weinig van virussen, immunologie, epidemiologie en vaccins. Ik heb hartstikke veel bijgeleerd het afgelopen anderhalf jaar en heb wat ik geleerd heb zo goed als ik kon opgeschreven en verteld in de video’s. Alles heeft referenties en is grondig gecontroleerd door deskundigen. Ik ben er van overtuigd dat de informatie klopt.

Helaas is COVID-19 vaccinatie is een heel erg controversieel onderwerp en er veel mensen blijven ondanks alle informatie met vragen zitten. Ik heb die vragen verzameld en hieronder zie je antwoorden op de vragen die ik ben tegengekomen.

Heb je een vraag die hier niet tussen staat. Stel hem dan hier.

Ik heb er een hele webpagina over gemaakt en veel filmpjes. Je vindt ze hier.
Alle kwetsbaren in de maatschappij zijn gevaccineerd, mensen welke gevaccineerd zijn kunnen het opnieuw krijgen en ook weer ziek worden maar niet zo ernstig als voorheen en ziekenhuis support is in de meeste gevallen niet meer nodig (voorbeeld recente uitbraken in NL zorginstellingen waar iedereen gevaccineerd was en nu opnieuw Corona hadden maar milde symptomen ziek). De jaarlijkse griep-prik die wordt ook alleen door de kwetsbaren in de maatschappij genomen wat voegt het laten vaccineren in dit voorbeeld dan nog toe?

Een logische gedachte, maar helaas klopt het niet helemaal. Er zijn een paar redenen waarom je niet klaar bent als je alleen de allerhoogste risico-groepen hebt gevaccineerd.
  1. Een belangrijk punt dat je niet moet vergeten is dat COVID-19 niet alleen voor de allerhoogste risico-groepen gevaarlijk is. Het is wel met een grotere kans gevaarlijk, maar de kans dat het slecht af loopt met redelijk gezonde mensen is bij lange na niet nul. Als je het virus zijn gang laat gaan en zich laat verspreiden onder iedereen (dat gaat gebeuren als je niet vaccineert of voor altijd zware maatregelen houdt) dan zullen er nog steeds heel veel mensen sterven. 
Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat mensen die lang last blijven houden na zo’n COVID-19 infectie, en dat kan echt behoorlijk vervelend zijn.
  2. Het vaccin werkt niet in 100% van de gevallen en er zijn ook mensen die kwetsbaar zijn en niet te vaccineren zijn (sommige medicatie zorgt ervoor dat je geen immuunrespons kunt maken tegen het vaccin). Een klein deel van de kwetsbaren blijft dus nog steeds kwetsbaar.
  3. De kans dat een virus muteert is veel en veel groter als het zich kan verspreiden. Elke keer als zo’n virus zich deelt kan er een kopieerfoutje optreden. Heel vaak zal dat foutje slecht voor het virus zijn of geen invloed hebben op de vaccins. Die vaccins richten zich op een klein stukje van het virus, het spike-eiwit. Minder dan 5% van de code van het virus codeert voor dat spike-eiwit. De kans dat daarin een mutatie optreedt die niet nadelig is voor het virus en er voor zorgt dat dat spike-eiwit zo anders is dat de vaccins slechter werken is minuscuul, maar niet nul. Bedenk je dan dat in een besmet persoon zo’n 100.000.000 virusdeeltjes zitten en stel dat het virus zich kan verspreiden over de hele wereld en zo’n 5 miljard mensen kan besmetten (stel dat er 2 miljard zijn gevaccineerd) dan zijn dat 5e17 kopieën. Dat is een astronomische hoeveelheid. De kans dat een mutatie ontstaat waardoor onze vaccins niet of nauwelijks meer werken is dan eigenlijk wel 100%. Dan begint de ellende weer opnieuw.
  4. COVID-19 is veel ernstiger dan de griep in een paar opzichten. Met name de snelheid waarmee het zich verspreid is veel groter. Het griep-vaccin werd niet alleen aan kwetsbaren gegeven, maar ook aan mensen die in de zorg werken b.v. Iedereen die veel contact heeft met kwetsbaren. Omdat sars-cov2 zich zo snel verspreid (en punt 1. en 2.) is het niet genoeg om alleen de kwetsbaren en zorgpersoneel te vaccineren.
De afweerreactie die je lijf heeft gemaakt tegen het virus hangt van veel verschillende dingen af. Zeker wanneer je niet heel ziek bent geweest van de infectie en het maar relatief kort heeft geduurd is de kans dat je blijvende afweer hebt opgebouwd niet groot. Je afweersysteem bestaat uit een korte ‘aspecifieke’ afweer die direct beginnen met aanvallen. Daarna komen er gespecialiseerde troepen, maar die moeten getraind worden en dat duurt wel een paar weken. Die gespecialiseerde afweer bestaat ook weer uit kort-levende antilichamen en pas later komen de lang-levende antilichamen. Ook bouwt het geheugen op, maar pas echt als het een ernstige infectie was. De kans dat bij een milde infectie je afweersysteem het virus opruimt voordat het de lang-levende gespecialiseerde troepen heeft gemaakt is niet zo groot. Verschillende wetenschappelijke studies hebben laten zien dat sommige mensen nauwelijks afweer hebben opgebouwd en sommige mensen , die dit wel hadden, dit ook weer na een paar maanden kwijt zijn. Een vaccinatie is erop gericht om wel een langdurige respons op te wekken. Meestal zijn daar twee prikken voor nodig. Wat ze nu geloof ik doen is dat ze het niveau van antilichamen meten in je bloed en afhankelijk daarvan nog maar 1 vaccinatie geven (zoals bij de vader van Ruud). Daarna is de bescherming breder (kan tegen meer mutaties) en langduriger.
Dit klopt. Als dit wel zo was wilde geen enkele farmaceut een vaccin ontwikkelen. Dat betekent niet dat ze zich niet verantwoordelijk voelen; hun naam loopt natuurlijk weldegelijk schade op als een vaccin bijwerkingen blijkt te hebben. Waarom ze niet verantwoordelijk wilden zijn komt hierdoor: als het doel is om de wereldbevolking te vaccineren, dan heb je het over miljarden mensen. De kans dat er bijwerkingen optreden is klein. Daarbij is de kans dat dingen gebeuren in de weken na vaccinatie die erop lijken dat het mogelijk te maken hebben met het vaccin best aanwezig. Bij zulke hoeveelheden mensen leidt dat tot een boel rechtszaken. Ongeacht of die terecht zijn of niet zouden die rechtszaken een farmaceut enorm veel tijd en geld kosten.
Om de farmaceuten toch over te halen om de vaccins te maken is afgesproken dat ze niet aansprakelijk zijn. Dat wil absoluut niet zeggen dat de vaccins onveilig zijn. Om dat grondig te testen bestaan goedkeuringsinstanties zoals onder andere de FDA, EMA en het CBG. Hoe dat proces werkt en waarom we ervan uit kunnen gaan dat de vaccins veilig zijn leg ik hier uitgebreid uit. “Zouden ze dit ook bedongen hebben als hun vaccins 100% zonder bijwerkingen waren.” Ja. Geen enkel medicijn of vaccin is 100% veilig. Maar zelfs als dit zo zou zijn, dan zouden er nog steeds tal van rechtszaken aangespannen worden van mensen die denken dat wat er met hun gezondheid is gebeurd na het vaccin veroorzaakt is door het vaccin.
Dit is niet correct, de fase 3 studies zijn voor alle vaccins die op de markt zijn afgerond. Zonder afronding van die studies kan een medicijn niet worden goedgekeurd door een instantie als het EMA en de CBG. Als een vaccin eenmaal op de markt verschenen is dan worden een boel dingen nog steeds goed in de gaten gehouden. Bijwerkingen worden bijgehouden (in Nederland door Lareb) en eventueel later, als de link met het vaccin aannemelijk lijkt, aan de bijsluiter toegevoegd (b.v. wat nu gebeurd is met het AstraZeneca-vaccin). Ook worden er nog meer wetenschappelijke studies uitgevoerd en wordt er over de bevindingen gepubliceerd en gediscussieerd. Dat alles wordt ook wel de Fase IV studie genoemd. Dit is bij ieder medicijn of vaccin zo, dat loopt altijd nadat een medicijn of vaccin op de markt is verschenen. Ze noemen dat ook wel after-market research. (Ook dat leg ik uit in die video die ik net noemde).
Gemiddeld sterven zo’n 400 mensen per dag in Nederland. Dat mensen sterven na vaccinatie is zeker. Dat dat komt door de vaccinatie is daarmee echter niet aangetoond. 
Wat heel belangrijk om in gedachten te houden is dat gemelde mogelijke bijwerkingen, niet meteen bijwerkingen van het vaccin zijn. In Nederland worden bijwerkingen gemeld aan Lareb. Als er iets gebeurt wat een mogelijke bijwerking zou kunnen zijn dan wordt dat gemeld. Overlijden hoort daar natuurlijk ook bij. Dat die meldingen er zijn betekent niet direct dat ze gerelateerd zijn aan het krijgen van een vaccin. Om dat uit te zoeken wordt dan onderzocht 1. Hoeveel mensen melden een bijwerking? 2. Over welke groep mensen gaat het (leeftijd, man/vrouw, achtergrond)? 3. Hoe vaak treedt deze gemelde bijwerking (b.v. overlijden) op in deze groep mensen (2.) als ze geen vaccin hebben gehad? Door dan 1. en 3. te vergelijken kan er wat gezegd worden over de kans dat iets wel of niet gerelateerd is aan de vaccins.
(www.msinbeeld.nl) opgericht om mede MS-patiënten te helpen door lastige informatie op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ik wil altijd alles goed begrijpen voordat ik het uitleg. Ik ben op de meeste gebieden geen expert, dus ik besteed heel veel tijd om dingen grondig uit te zoeken voordat ik informatie deel. Een hele tijd geleden begon ik met dezelfde vragen als u en mensen hier stellen over het coronavirus en het vaccin. Ik heb daar toen enorm veel onderzoek naar gedaan. Ik heb er veel werk in gestoken om mijn bevindingen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Je kunt dat terugzien in alle filmpjes die ik over het onderwerp heb gemaakt (onderaan de website https://www.msinbeeld.nl/hoezoveilig/). Eigenlijk zegt het wel iets als een wetenschappelijk-geleerde MS-patiënt die er neutraal in stond, na honderden uren onderzoek overkomt alsof hij het vaccin promoot...Misschien is vaccineren wel gewoon een goed idee?
Dat klopt, maar de kans daar op is wel heel veel minder. Al helemaal als de andere mensen om je heen ook gevaccineerd zijn. Het is ook aangetoond dat wanneer je gevaccineerd bent en toch besmet raakt de infectie veel milder verloopt.
Dat de wetenschappers geen goede inschatting kunnen maken hangt voor een groot deel af van de mutaties die nog komen. Het vervelende is dat hoe meer mensen ze ziekte krijgen, hoe meer het virus kans heeft zich te muteren. De hoop is dat door deze redelijk snelle vaccinatie het virus zo wordt teruggedrongen dat die mutaties minder snel zullen optreden en dat de dreiging, ondanks dat de hoeveelheid afweer misschien in loop van de tijd afneemt, nog harder afneemt omdat er meer en meer mensen gevaccineerd zijn.
Ik begrijp niet wat het equivalent is van je voet tussen de deur zetten op social media. -Niemand is verplicht om de berichten te lezen en daar kan ik je ook niet toe dwingen.- Afgezien daarvan is dat de boodschap van Jehova's getuigen berust op geloof, op niet wetenschappelijk aangetoond bewijs. Dat wil niet zeggen dat het niet waar is, maar het is wel een andere vorm van 'waarheid' die ze verkondigen. Ik snap de terughoudendheid, ik heb daarom ook heel erg veel onderzoek gedaan om alle vragen te kunnen beantwoorden.
Voor mij komt het over alsof ik iemand ziet die panisch is om een klein spinnetje. Helemaal angstig en huilend sluit ze zich op op de WC en wil er niet meer afkomen. Ook al ken ik die persoon niet, dan probeer ik haar angst te verminderen door uit te leggen dat zo'n klein spinnetje geen kwaad kan, en bied ik aan om er samen over te praten... Maar dan roept die mevrouw heel bot van achter de gesloten WC-deur: "ik maak me daar wel zorgen om, laat me!!!!" Het is mijn bedoeling om te helpen, niet om mensen op stang te jagen. Als het zo overkomt dan is dat niet de bedoeling.
Een goede vraag, mijn motivatie. Het is heel belangrijk om de bron van je informatie te kennen! Ik heb zelf MS (sinds 2014), ik werkte als onderzoeker aan het RadboudUMC en was daarvoor onder andere universitair docent aan de TU/e. Ik hou van nieuwe dingen leren, ook van dingen uitleggen. Door MS had ik al snel zo weinig energie en last met concentratie dat ik niet meer kon werken. In 2017 kreeg ik de diagnose hersen-lymfoom, heel veel chemo en een HSCT-behandeling later is die kanker gelukkig niet meer terug gekomen. Sinds die tijd is ook mijn MS niet meer verslechterd. Toen ik me langzaam na de chemo-dip weer wat beter begon te voelen heb ik in 2018 Stichting MS in beeld opgericht met het doel om mensen met MS te helpen, door lastige wetenschappelijke dingen uit te zoeken en onbevooroordeeld en duidelijk uit leggen (mensen helpen met dezelfde ziekte als ik vind ik fijn, en het is ook een manier dat ik zelf nieuwe dingen kan leren en toch een soort van ‘les’ kan geven doormidden van YouTube-video’s). Mijn doel is dus dingen zo goed, onpartijdig, en begrijpelijk uit te leggen. Niemand betaalt mij voor dit ‘werk’ en alle energie en tijd die ik er in stop is vrijwillig. Ik vind het heel jammer als mensen dit in twijfel trekken.
Ze zijn allemaal fantastisch. Het beste vaccin is dat vaccin dat je wordt aangeboden. Er zijn op dit moment een stel verschillende vaccins op de markt en de eerste effectiviteitsresultaten uit de fase 3 studies van de vaccin liepen uiteen. Daardoor is het idee ontstaan dat de mRNA-vaccins misschien beter zijn. Dit idee klopt niet, het wordt in dit Engelstalige filmpje van Vox duidelijk uitgelegd. Ik heb pas een filmpje gemaakt over het Astrazeneca vaccin, ook daar is geen twijfel voor nodig, het is ook heel effectief en veilig. MSweb heeft er wat over geschreven hier.
Mensen met MS lijken niet standaard een hoger risico te hebben op het ernstiger verlopen van COVID-19. Wel als ze ernstig gehandicapt zijn, dat komt waarschijnlijk omdat ze dan een slechtere conditie hebben. Het gebruik van het medicijn Ocrevus het risico wat te verhogen. Het risico op een ernstiger verloop is ook wat groter als je de afgelopen maand een methylprednisolon-kuur hebt gehad. Wat lijkt te kunnen is dat een COVID-19 infectie MS klachten erger maakt en soms zelfs nieuwe klachten uitlokt. Ik heb het erover in dit filmpje.
Je kunt hieronder een bericht achterlaten.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More