Bereid je optimaal voor op corona

by Bram

In een nieuwe video geven we tien adviezen over wat je kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een infectie met het nieuwe coronavirus. 

Als je deze adviezen opvolgt dan zal de kans dat een coronavirus infectie ernstig verloopt aanzienlijk worden verkleind.

Je voorbereiden om je herstel zo efficiënt mogelijk te laten verlopen wordt ‘prehabilitatie’ genoemd.

Advies 1. Stop met roken

Roken verhoogt je risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Het nieuwe coronavirus grijpt vooral aan in de longen, bij mensen die in het ziekenhuis belanden blijken ook vaak bloedstolseltjes een groot probleem te vormen. Roken vergroot de kans op complicaties in de longen en vergroot de kans op het optreden van deze bloedstolseltjes.

Stoppen met roken is super moeilijk. In deze keuzetabelkunt u zien wie u, op wat voor manier wat voor manier kan helpen:

Het goede nieuws is dat stoppen met roken al binnen enkele weken een enorm positief effect heeft op je risico.

Advies 2. Beweeg genoeg

Fit zijn is goed is voor ons, het verbetert je uithoudingsvermogen, je humeur, je slaap en zelfs je immuunsysteem. Genoeg bewegen is heel belangrijk om je risico bij COVID-19 te verkleinen.

Informatie over bewegen met MS vind je hier: Levenmetms.nl, MS deBaas, Nationaal MS fonds

Hier vind je Engelstalige YouTube filmpjes met oefeningen van de MS society (dit zijn verschillende afspeellijsten met filmpjes).

Heb je specialistische hulp nodig om een persoonlijk programma op te stellen dan kan een fysiotherapeut daar meestal goed bij helpen. Bespreek het met je fysiotherapeut. Via de website ‘Zorgkaart Nederland’ kun je er een in de buurt vinden.  Met de zorgzoeker van ‘MS Zorg Nederland’ kan je fysiotherapeuten vinden die aan hun stichting verbonden zijn en dus gegarandeerd ervaring hebben met MS. 

Advies 3: Eet gezond

Gezonde voeding heeft een boel voordelen: een gebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je lichaam geen tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen heeft. Daardoor voel je je fitter, heb je meer zin om te bewegen, ben je minder gestresst, minder vermoeid het is hartstikke goed voor je afweersysteem.

Het voedingscentrum heeft een speciale webpagina gemaakt over voeding en het nieuwe coronavirus.
Algemene informatie over gezond eten vind je hier.

Advies 4: Slaap goed

Voldoende slapen heeft een directie positieve invloed op ons immuunsysteem. In verschillende studies is aangetoond dat mensen die een goede nachtrust krijgen veel minder vaak ziek worden dan mensen die te weinig slapen. Zeker in deze tijd kunnen we die extra weerstand goed gebruiken.

Lees hier over slaapproblemen bij MS. Lees hier in het algemeen over slaap (Hersenstichting, GGD).

Advies 5: Verminder stress

Er zijn zeker nu veel bronnen van stress. De andere adviezen, meer bewegen, gezonder eten en goed slapen helpen alle drie bij het verminderen van stress. 

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen of mindfullness kunnen ook erg goed helpen om beter om te gaan met stress of een depressie.

Enkele tips om stress te verminderen vind je hier: Hartstichting, Thuisarts, Stressplein

Is je stress heel vervelend, blijf er dan niet mee zitten en neem contact op met je huisarts of MS-verpleegkundige. Ook zonder het coronavirus komen stress en depressie namelijk vaker voor bij MS, dus daar hebben ze zeker ervaring mee.

Advies 6: Drink niet teveel alcohol

Het lijkt aantrekkelijk om even te ontsnappen aan de extra spanning, angst en stress van deze crisis met alcohol of drugs. Maar in deze situatie zijn de risico’s daarvan nog groter dan anders. 

Het is bewezen dat het gebruik van alcohol een negatieve invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, en een goed werkend afweersysteem is juist nu echt heel belangrijk.

Het Trimbos instituut heeft over dit onderwerp een informatieve website.

Advies 7: Zorg dat ziektes die je naast je MS hebt goed onder controle zijn

De meeste mensen bij wie een coronavirus-infectie ernstig verloopt hebben een zogenoemde co-morbiditeit: in dit geval een ziekte die je hebt naast COVID-19. 

MS zelf is natuurlijk ook een co-morbiditeit, maar gelukkig is uit onderzoek gebleken dat het hebben van MS je risico niet verhoogt.

Tot de belangrijkste risicofactoren voor een ernstig verloop van COVID-19 behoren hart-en-vaatziekten, suikerziekte en longproblemen. Als je hier last van hebt, zorg dan dat je deze ziektes zo goed mogelijk onder controle hebt en houdt (zijn je medicijnen en de dosering optimaal? Bij twijfel raadpleeg je arts).

Advies 8: Zorg dat je genoeg vitamine D hebt

Een paar weken geleden verscheen er een artikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet waarin wordt genoemd dat het er op lijkt dat een tekort aan vitamine D een risico vormt voor het slechter verlopen van COVID-19.

Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door onze huid als we in de zon zijn. Daarom is ons advies om een vitamine D supplement te nemen wanneer je per dag niet 10-20 minuten buiten in de zon bent.

Een vitamine D3 supplement is gewoon te koop bij b.v. de Hema. Een schadelijke overdosis aan vitamine D treed gelukkig niet snel op. Maar ons advies is je gewoon te houden aan de aanbevolen dagdosering die op het potje staat.

Advies 9: Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen ons op meerdere manieren helpen. Langzamer ademhalen helpt je om rustiger te worden en het verlaagt stress. 

Ook kun je bepaalde technieken aanleren die je helpen adem te halen wanneer je benauwd bent. Daarnaast kunnen bepaalde ademhalingstechnieken de lucht in je longen maximaal verversen en je slijm laten ophoesten. Deze laatste twee technieken kunnen je helpen om een besmetting met het virus milder te laten verlopen. Omdat je beter om kunt gaan met de longproblemen die vaak ontstaan, en omdat je de kans verlaagt op complicaties zoals het ontwikkelen van een bijkomende bacteriële longontsteking.

In de toekomst volgen er specifieke ademhalingsoefeningen door Marleen Drijfhout. Zodra deze beschikbaar zijn zal ik er hier een link naar plaatsen.

Voor nu kunt u deze lijst met instructievideo’s bekijken, en ook dit filmpje van spierziekten Nederland.

Advies 10: Denk na over wat je wilt

Dit is geen advies om je risico te verminderen. Maar het is goed om na te denken of je er bij een ziekenhuisopname volledig voor wilt gaan, of dat er grenzen zijn voor je over hoe ver je behandeld wilt worden. 

Het is goed om in gedachten te houden dat een groot deel van de mensen die een IC-opname overleven niet meer de ‘oude’ zijn, ze hebben vaak een lange revalidatie nodig en vooral bij ouderen of mensen met een ernstige chronische ziekte is de schade soms blijvend. Je kunt het bespreken met een naaste, maar een gesprek hierover met de huisarts of praktijkondersteuner kan ook helpen. 

Deze video is gemaakt samen met Ellen Kramer met advies van neuroloog Gerald Hengstman.
De inhoud van dit filmpje is geïnspireerd door een website en blog-post van het Barts MS centrum in Londen .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More