Strepen op de ruit

by Bram

Krijg je MS door een genetisch foutje? Heb je te weinig in de zon gezeten? Komt het door een virusinfectie in je jeugd? Waardoor MS precies ontstaat is nog steeds niet bekend, maar dat het een samenspel is van verschillende factoren is inmiddels wel duidelijk. 
Stel dat MS een auto zou zijn…

Direct na het halen van je rijbewijs, nu al een jaar of tien geleden, heb je een auto aangeschaft, je grootste aankoop tot dusver.

Mijn eerste auto
Mijn eerste auto

Daar had je lang voor gespaard, maar toch, het was niet bepaald een gloednieuwe limousine…
Toen je hem kocht zag je al dat niet alle vier banden van hetzelfde merk waren, die van het rechtervoorwiel was van een B-merk.

Na de eerste Apk-keuring vertelde de monteur je dat er in de rechter voorvelg een licht deukje zit. Hij zei dat de auto daardoor een kleine afwijking heeft naar rechts. Ook vertelde hij dat de ruitenwisser aan de rechterkant wat versleten was. Eigenlijk wist je dat wel, want de regen laat inderdaad strepen achter op de voorruit.
Ach, aan die kleinigheden ben je zo gewend dat je het niet eens meer merkt en de auto komt gewoon door de keuring.

Om geld uit te sparen rijd je altijd op de zomerbanden waarmee je de auto hebt gekocht, ongeacht wat voor weer het is. Ook heb je al een paar onderhoudsbeurten overgeslagen en tank je soms goedkopere, maar minder goede benzine.
Toch doet de auto het al jaren prima, je bent blij dat hij je dagelijks naar je werk en naar de supermarkt brengt.

Op een dag rijd je terug van je werk, je denkt aan de ruzie die je vanmiddag met je college had… “Wie staat nou te plassen met de bril omlaag!?!”
Heel even ben je zoveel afgeleid dat je die kleine afwijking naar rechts vergeet. In een fractie van een seconde raakt de rechtervoorband van de weg en rolt hij even door de vochtige berm. Je schrikt…

Vanaf dat moment zit er wat modder op die band en heeft je auto een beetje minder grip. Ook de rechter rem werkt sindsdien net iets minder goed door de drek die op de remschijf zit. Daarbij zitten er nu ook nog eens spetters modder op de voorruit die door de slechte ruitenwisser niet worden weggeveegd, ze veroorzaken juist onhandige smerige strepen.

Maar helaas, je hebt geen geld voor een andere auto, dus je zult het er mee moeten doen. En ach, het went en er is eigenlijk best mee te leven.

Toch is het na die gebeurtenis en de daaropvolgende kettingreactie vanaf nu beter opletten omdat de auto nog meer geneigd is af te wijken en van de weg te raken. Je houdt je vanaf nu strikt aan de onderhoudsbeurten, hebt winterbanden gekocht en door de nieuwe ruitenwisservloeistof blijft je raam, ondanks die halfgare ruitenwisser, meestal goed schoon.

Tegenwoordig houd je de auto gelukkig bijna altijd op de weg en in het goede spoor. Heel soms gaat het toch even mis, maar gelukkig duurt het niet lang voordat je weer verder kunt…

Bram Platel
Verschenen op MSweb.nl , oktober 2021

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More